Szkolenie - "Nowoczesny chów świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny"
W Zespole Szkół nr 1 w Białej Piskiej w dniach 27 – 28 maja 2024 roku odbyło się szkolenie uczniów z Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki. Zajęcia prowadzone były odpowiednio:
27.05.2024 z lekarzem weterynarii Łukaszem Ambrożewiczem;
28.05.2024. z wykładowcą, dr Krystianem Tarczyńskim.
Tematem szkolenia były zagadnienia poświęcone nowoczesnemu chowu świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny, polepszania dobrostanu, profilaktyki i bioasekuracji jako alternatywy dla stosowania antybiotyków u zwierząt. Celem realizacji szkolenia było: poprawa wyników gospodarczych wszystkich gospodarstw oraz ułatwianie restrukturyzacji i modernizacji gospodarstw, szczególnie z myślą o zwiększeniu uczestnictwa w rynku i zorientowania na rynek, a także zróżnicowania produkcji rolnej. W ramach szkolenia uczestnicy uzyskają wiedzę na tematy związane z: upowszechnieniem wiedzy w zakresie nowoczesnego chowu świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny, polepszania dobrostanu, profilaktyki i bioasekuracji jako alternatywy dla stosowania antybiotyków u zwierząt. Zakres szkolenia służyć będzie rozwojowi umiejętności zawodowych przyszłych rolników w szczególności w tematyce związanej z technologią i organizacją produkcji w gospodarstwie, w tym produkcji ekologicznej w zakresie nowoczesnego chowu świń i bydła mięsnego.
27.05.2024 z lekarzem weterynarii Łukaszem Ambrożewiczem;
28.05.2024. z wykładowcą, dr Krystianem Tarczyńskim.
Tematem szkolenia były zagadnienia poświęcone nowoczesnemu chowu świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny, polepszania dobrostanu, profilaktyki i bioasekuracji jako alternatywy dla stosowania antybiotyków u zwierząt. Celem realizacji szkolenia było: poprawa wyników gospodarczych wszystkich gospodarstw oraz ułatwianie restrukturyzacji i modernizacji gospodarstw, szczególnie z myślą o zwiększeniu uczestnictwa w rynku i zorientowania na rynek, a także zróżnicowania produkcji rolnej. W ramach szkolenia uczestnicy uzyskają wiedzę na tematy związane z: upowszechnieniem wiedzy w zakresie nowoczesnego chowu świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny, polepszania dobrostanu, profilaktyki i bioasekuracji jako alternatywy dla stosowania antybiotyków u zwierząt. Zakres szkolenia służyć będzie rozwojowi umiejętności zawodowych przyszłych rolników w szczególności w tematyce związanej z technologią i organizacją produkcji w gospodarstwie, w tym produkcji ekologicznej w zakresie nowoczesnego chowu świń i bydła mięsnego.