Kurs: Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa

W Zespole Szkół nr 1 w Białej Piskiej 13 listopada 2025 roku odbył się specjalistyczny kurs pt. „Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa”.

Zajęcia prowadził dr Krystian Tarczyński w ramach projektu „Wykwalifikowany uczeń”.

Uczestnikami kursu byli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu oceny jakości produktów mięsnych.

W trakcie zajęć przeprowadzono ocenę opisową produktów żywnościowych, w tym trzech rodzajów parówek.

Uczniowie oceniali m.in.: barwę, twardość, przełom (łamliwość), gumistość, smak, pikantność oraz słoność.

Kurs pozwolił młodzieży rozwinąć umiejętności praktyczne i analityczne, a także zapoznać się z metodami profesjonalnej oceny sensorycznej żywności.

Zajęcia przebiegały w atmosferze zaangażowania i pasji do zawodu!

 

Opublikowano: 13 listopada 2025 12:48

Kategoria: Aktualności

Kurs: Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa

Filmy:

Wyświetleń: 41

Wszelkie prawa zastrzeżone © Zespół Szkół nr 1 w Białej Piskiej

Realizacja: Superszkolna.pl

  • Projekt pt. " Do Europy po kwalifikacje" Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego , Braga - Portugalia, Gr. II Październik 2024r.
  • |
  • Projekt "Ku pracy"- FEWM.06 Edukacja i kompetencje EFS
  • |
  • Zespół Szkół nr 1 w Białej Piskiej - KUŹNIĄ TALENTÓW KULINARNYCH 2024 roku - tutuł nadany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • |
  • ZAJRZYJ na ARCHIWALNĄ stronę naszej szkoły - KLIKNIJ