Kurs: Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa
W Zespole Szkół nr 1 w Białej Piskiej 13 listopada 2025 roku odbył się specjalistyczny kurs pt. „Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa”.
Zajęcia prowadził dr Krystian Tarczyński w ramach projektu „Wykwalifikowany uczeń”.
Uczestnikami kursu byli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu oceny jakości produktów mięsnych.
W trakcie zajęć przeprowadzono ocenę opisową produktów żywnościowych, w tym trzech rodzajów parówek.
Uczniowie oceniali m.in.: barwę, twardość, przełom (łamliwość), gumistość, smak, pikantność oraz słoność.
Kurs pozwolił młodzieży rozwinąć umiejętności praktyczne i analityczne, a także zapoznać się z metodami profesjonalnej oceny sensorycznej żywności.
Zajęcia przebiegały w atmosferze zaangażowania i pasji do zawodu!
Opublikowano: 13 listopada 2025 12:48
Kategoria: Aktualności
Kurs: Ocena instrumentalna i sensoryczna cech fizykochemicznych mięsa
Filmy:
Wyświetleń: 41



















